توالت، ماشین های لباس شویی، لیوان های چای و قهوه، آب و هوای بارانی شمال و… جذابیت ها و سودمندی خاص خود را داشته و همه به آنها علاقه مندند! البته این علاقه تا زمانی است که آنها ریه های موبایل دلبندتان را پر از آب نکرده باشند و شما را با یک موبایل موش آب کشیده تنها نگذارند: یک جسد بی روح از فلز و شیشه و پلاستیک.
موبایل تان را درون وان حمام انداخته اید؟ اشتباها موبایل از جیب تان رها شده و درون توالت غوطه ور شده؟ وای، نه باید به فکر یک موبایل دیگر باشم! صبر کنید. زیاد نگران نباشید. تنها این مراحل را دنبال کنید و امیدوار باشید که جان تازه ای به کالبد اسمارت فون غرق شده تان دمیده شود. البته فراموش نکنید که لیست «کارهایی که نباید انجام دهیم» را هم دنبال کنید. زیرا برخی افسانه ها و عقاید عمومی برای نجات موبایل آبدیده! کاملا اشتباه هستند.
چه باید کرد؟
در حالی که باز کردن و جدا کردن قطعات درونی موبایل تان می تواند برای خشک شدن کامل آن، کاملا موثر و مفید باشد. اما این کار علاوه بر نیاز به تجهیزات خاص و تخصصی، این احتمال را هم در بر دارد که زندگی موبایل برای همیشه پایان یابد! پس مطمئنا چنین کاری را پیشنهاد نمی کنیم. بگذارید راه های کم خطرتری را بررسی کنیم:
۱- اول از همه موبایل بیچاره را از غوطه وری در آب نجات دهید. زیرا هرچه بیشتر در آب شناور باشد، ریسک آسیب دیدگی آن افزایش می یابد.
۲- به هیچ وجه سعی نکنید که سلامت موبایل یا احتمال کارکرد آن را امتحان کنید. هیچ یک از دکمه های آن را نزده و سعی نکنید آن را روشن کنید. زیرا با هرگونه فشار بر روی دکمه ها ممکن است مایعات بیشتر به درون موبایل فرو روند.
۳- در همه موارد اولین و بهترین کار این است سریعا باتری دستگاه را خارج کنید، زیرا ورود هرگونه نیروی برق به موبایل ممکن است باعث ایجاد مدار کوتاه در دستگاه و آسیب های جدی می شود.
۴- اگر از یک موبایل با باتری غیرقابل تعویض (همانند آیفون یا لومیا ۹۰۰) استفاده می کنید، امکان بیرون آوردن باتری را نخواهید داشت. پس باید کمی خطر را به جان خریده و دکمه پاور آن را فشار دهید تا در صورت روشن بودن دستگاه، آن را خاموش کنید. در این مرحله حداکثر احتیاط را کرده و حداقل دکمه ممکن را فشار دهید.
۵- تمامی قطعات جانبی موبایل را از آن جدا کنید، جلد، قاب ها، سیم کارت، کارت حافظه جانبی و… همچنین درپوش های تمام پورت ها را باز بگذارید تا تهویه بهتر انجام شود.
۶- با یک حوله همه قطعات و بدنه بیرونی دستگاه را خشک کنید. مواظب باشید که قطرات آب بدنه بیرونی به درون گوشی چکه نکنند. بهتر است در این مرحله از دستمال کاغذی استفاده نکنید. زیرا ممکن است ورود پرزهای آن به درون پورت ها و بخش های مختلف مشکل ساز شود.
۷- حتی وقتی موبایل کاملا خشک به نظر می رسد، به احتمال زیاد هنوز مقداری رطوبت درون آن پنهان است که باید قبل از روشن کردن دستگاه، آنها را هم خارج کنیم. یکی از کارهایی که اغلب افراد در این حالت پیشنهاد می کنند، فرو بردن موبایل در یک کاسه برنج خام خشک است. مواد خشک کن و جاذب رطوبت همچون برنج، قابلیت ویژه ای در جذب رطوبت دارند. برای این کار همچنین می توانید از بسته های ژل سیلیس استفاده کنید. این بسته ها را در اغلب بسته بندی لوازم الکترونیک و کفش های خارجی می توانید بیابید. البته هنگامی که به هیچ ماده جاذبی دسترسی ندارید، برنج خام بهترین گزینه است.
موبایل را درون یک جعبه دربسته و عایق گذارده و آن را به طور کامل با ماده جاذب رطوبت بپوشانید. آن را برای ۲۴ تا ۴۸ ساعت گوشه ای رها کنید تا برنج ها تمامی رطوبت درون موبایل را به خود جذب کنند.
۸- هنگامی که اطمینان یافتید موبایل کاملا خشک شده است، باتری را در جای خود قرار داده و سعی کنید آن را روشن کنید. امیدوارم خوش شانس باشید!
چه نباید بکنیم؟
برخی ادعا می کنند شیوه سریع و موثر خشک کردن موبایل خیس، استفاده از سشوار یا حرارت دادن دستگاه به هر شیوه دیگر است. اگر چه ممکن است این شیوه تمامی رطوبت درون دستگاه را با موفقیت بخار کند، اما این خطر وجود دارد که گرمای بیش از حد باعث آسیب جدی به قطعات درونی موبایل گردد.
در مواقعی که آب دیدگی دستگاه بسیار شدید باشد، بخار آب ممکن است کاملا از دستگاه بیرون نرفته و در گوشه ای دیگر از تلفن دوباره متراکم شده و تشکیل رطوبت دهند. شاید به طور موقت با این شیوه مشکل تان حل شود، اما خطرات آن بسیار بیشتر هستند. پس این روش را به هیچ وجه پیشنهاد نمی کنیم.
یکی دیگر از پیشنهاداتی که اغلب شنیده می شود، این است که موبایل تان را درون فریزر قرار دهید. و البته آن را درون دستمال حوله ای بپیچید تا از یخ زدن آن جلوگیری شود. دلیل این پیشنهاد آن است که با نزدیک شدن آب به دمای انجماد رسانایی آن کاهش می یابد و جلوی تشکیل مدار کوتاه در دستگاه را می گیرد.
البته این به هیچ وجه یک راه حل بلند مدتی نیست. زیرا به زودی با گرم شدن گوشی و ذوب یخ ها، دوباره همان مشکل قبلی رخ خواهد داد. البته اگر خوش شانس باشید و صدمات بیشتر و شدیدتری به وقوع نپیوندد. مشکل دیگر این است که احتمالا باعث شکنندگی زیاد صفحه نمایش گوشی می شود که خطر و آسیب های آن بسیار بیشتر از تشکیل مدار کوتاه بوده و تعمیر آن بسیار پر هزینه تر خواهد بود.
برای آب دیدگی های کمتر، ممکن است بگویند که شما تنها به خشک کردن بدنه بیرونی موبایل تان اکتفا کنید و در این حالت فراموش نکنید که ورودی هایی چون هدفون، سیم کارت و یو اس بی را هم به دقت خشک کنید. برخی پیشنهاد می کنند شاید در این حالت یک دستمال پیچیده شده به دور خلال دندان کمک خوبی باشد. خطری که در این مرحله گوشی تان را تهدید می کند، باقی ماندن پرزها و تکه های دستمال درون ورودی های دستگاه و آسیب جدی به آنها است.
یک پیشنهاد دیگر شارژ بیش از حد موبایل است که باعث گرم شدن موبایل و بخار آب درون آن می شود. و البته گفته می شود این افزایش دما تدریجی بوده و باعث آسیب به قطعات داخلی نمی گردد. اما ریسک بزرگی را که باید به جان بخرید، اتصال یک وسیله خیس به شارژر است.
و به شکل غیر قابل باوری، برخی ممکن است بخواهند برای خشک کردن موبایل، آن را در مایکروویو قرار دهند. اگر کمی در یوتیوب بگردید، جواب سوال تان و دلیل غیر عقلانی بودن این شیوه را در می یابید.
مراقب خوردگی باشید
اگر در نجات تلفن تان موفق بوده اید، پس به شما تبریک می گوییم. اما شاید هم در جنگ با این ماشین دروی ترسناک گجت ها پیروزی چندانی نصیب تان نشود. زیرا با تماس فلزات درون گوشی با آب و اکسیژن، با گذر زمان زنگ و خوردگی روی آنها بوجود می آید.
اگر چه تعمیرکاران حرفه ای تلفن ممکن است در بسیاری موارد بتوانند با شستشوری مدارها توسط الکل ویژه ای از پس این زنگ و خوردگی برآیند (به هیچ وجه این شیوه را در خانه امتحان نکنید)، اما ممکن است عمر موبایل تان به سر آمده و اجلش سر رسیده باشد. در این حالت کاری از دست کسی بر نمی آید.
آیا گارانتی دستگاه شما هنوز اعتبار دارد؟
بهتر است کمی درباره Liquid Contact indicator یا نشانگر تماس با مایعات (LCI) بیشتر بدانیم. این قطعه در واقع یک برچسب کوچک سفید رنگ است که به محض تماس با آب و مایعات شبیه آن، به رنگ قرمز در می آید. کارخانه های سازنده موبایل معمولا LCI را درون محصولات شان قرار می دهند تا از عدم آبخوردگی دستگاه هنگام مراجعه به گارانتی مطمئن شوند. در بسیاری از موارد آنها با همین محک از زیر بار تعمیر یا تعویض گوشی به راحتی شانه خالی می کنند.
جای قرار گیری این ورقه تست در دستگاه های مختلف با یکدیگر فرق می کند و شرکت های موبایل ساز تمام تلاش شان را می کنند تا آن را از نگاه تیز مصرف کنندگان دور نگه دارند.
صرف نظر از داستان LCI، در صورت عدم موفقیت در خصوص بازیابی موبایل تان، حتما با نمایندگی رسمی شرکت سازنده تماس گرفته و درخواست کمک کنید. این راه حلی طولانی مدت است. اما اگر به موبایل تان (و اطلاعات درون آن) نیاز دارید، بهتر است پس از امتحان راه حل های بالا، سری به شرکت خدمات دهنده موبایل تان بزنید. شاید با پرداخت هزینه بتوانند موبایل عزیزتان را نجات دهند.
اشک هایم در فراق عزیزانت تسلی داغ دل توست
دستم رابگیر....
بایدکه فردایمان را بسازیم
اگر زمین زیر پایم لرزید
اراده ي چون کوه من نلرزیده
شهرهایم..روستاهایم...خانه هایت را خواهیم ساخت
به احترام همه ي ایرانیان، از گذشته تا کنون
نه جوک قومیتی برای کسی تعریف میکنم،
و نه تمایل به شنیدن آن دارم!!
درود